Ds Thijs Oosterhuis leidt volgende Soldatenkerk in Ermelo

Op donderdag 21 juni 2018 zal ds Thijs Oosterhuis de ‘Soldatenkerk’ dienst in het ECHOS Home in Ermelo leiden.

Thema: Wie maakt het weer?

Toevallig valt de viering samen met de eerste dag van de zomer. We kunnen de mooiste plannen maken voor de zomer(vakantie), maar of het een mooie zomer wordt, wordt toch vooral bepaald door het weer en dat hebben we niet in de hand.

Dit geldt ook voor militaire operaties. Aan boord van een marineschip wordt de commandant dagelijks geïnformeerd over de inzetbaarheid van het schip en de bemanning. Het eerste item dat aan de orde komt is de meteo, want dat is het enige waar ook de commandant geen invloed op heeft. Maar het is wel heel bepalend voor de operatie.

Het weer bepaalt ons er bij dat we als mensen maar heel weinig controle hebben over ons leven. Vandaag kunnen we in weelde baden, terwijl we morgen tot de bedelstaf zijn veroordeeld. Dat overkwam Job. Als Job voor deze gang van zaken God ter verantwoording roept, wijst God op het weer. Kennelijk zijn wij als mensen niet in een positie om God ter verantwoording te roepen voor de klappen die we in ons leven moeten incasseren. Maar dat roept des te sterker de vraag op wie ons herstelt van de slagen die het lot ons toedient. Met andere woorden: wie maakt het weer?

 

Ds. Thijs Oosterhuis

Na predikant geweest te zijn in Indonesië, Aruba en Nederland werd Thijs Oosterhuis in 2013 vlootpredikant bij de Koninklijke Marine. Hij is verbonden geweest aan de Operationele school en het Koninklijk Instituut voor de Marine. Ondertussen voer hij mee op Zr. Ms. De Zeven Provinciën. Met dit schip is hij ook mee op uitzending geweest naar Somalië en het Caribisch gebied.

Omdat hij vanwege zijn leeftijd geen vaste aanstelling kon krijgen moest hij in 2018 de dienst verlaten, maar hij heeft meteen weer gesolliciteerd naar de functie van krijgsmachtpredikant. Na het doorlopen van de sollicitatie procedure en de keuring is hij sinds 1 juni weer in dienst van Defensie.

Geef een reactie